organizatorzy

OBRAZ RAKA PŁUCA W POLSCE 2016

LECZENIE FARMAKOLOGICZNE DZIŚ I JUTRO

Centrum Prasowe PAP ul. Bracka 6/8, Warszawa, 28 kwietnia 2016 roku

Sonda uliczna: Jakie niepokojące objawy Twoim zdaniem mogą wskazywać na raka płuca?

Większość osób w różnym wieku pytanych na warszawskiej ulicy o objawy raka płuca, wymienia kaszel. Niektórzy mówią o osłabieniu, kłopotach z oddychaniem i wysokiej temperaturze, a także o.żółtej skórze. Część pytanych dostrzega związek między rakiem płuca a paleniem tytoniu.

Quiz dla uczestników - Co wiemy o raku płuca?

Omówienie metodologii raportu "Obraz raka płuca w Polsce - leczenie farmakologiczne dziś i jutro

dr hab. Maciej Niewada, Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny, prezes HealthQuest:
Rak płuca jest najczęściej diagnozowanym w Polsce nowotworem złośliwym, jednym z najgorzej rokujących i stanowiącym najczęstszą przyczynę zgonu z powodu nowotworu złośliwego. Natomiast wydatki państwa na jego leczenie są niższe niż w innych krajach europejskich - pochłaniają tylko 2 proc. środków przeznaczanych przez NFZ na onkologiczne programy lekowe. Polscy pacjenci mają ograniczony dostęp do nowoczesnych leków: ukierunkowanych molekularnie oraz immunologicznych. M.in. dlatego, że stosowane przez AOTMiT kryteria oceny leków nie są adekwatne do terapii onkologicznych. Tymczasem priorytet powinno stanowić skuteczne leczenie wydłużające życie.

Komentarz do raportu

prof. dr hab. Maciej Krzakowski, konsultant krajowy w dziedzinie onkologii:
Zahamował się gwałtowny wzrost zachorowań na nowotwór płuca u mężczyzn w Polsce, odwrotnie jednak jest u kobiet. Rocznie zgłaszanych jest 22 tys. zachorowań na raka płuca, a pięć lat od postawienia diagnozy przeżywa zaledwie 13,4 proc. chorych, podczas gdy w USA ok. 18 proc.. Sposoby walki z tą chorobą to ograniczenie palenia tytoniu, zwiększenie wykrywalności, szybsze stawianie rozpoznania, również z użyciem diagnostyki genetycznej, i skojarzone postępowanie w leczeniu. Obecnie pacjenci za długo czekają na wynik badania patomorfologicznego oraz na rozpoczęcie radioterapii. W zbyt małym stopniu stosowane są leki ukierunkowane molekularnie, a zbyt często chemioterapia.

Dyskusja z udziałem:

prof. dr. hab. Macieja Krzakowskiego, dr. hab. Macieja Niewady, prof. dr. hab. Pawła Krawczyka z Katedry i Kliniki Pneumonologii, Onkologii i Alergologii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, prof. dr. hab. Dariusza Kowalskiego z Kliniki Nowotworów Płuca i Klatki Piersiowej, Centrum Onkologii-Instytut w Warszawie oraz pacjentów-przedstawicieli Stowarzyszenia Walki z Rakiem Płuca:
Zdaniem prof. dr. hab. Pawła Krawczyka, restrykcyjne kryteria przyjmowania pacjentów do programów lekowych powodują, że bierze w nich udział zaledwie połowa tych, którzy potrzebują terapii ukierunkowanej molekularnie. Niektórych mutacji genetycznych w ogóle w Polsce się nie bada, ponieważ nie są u nas dostępne odpowiednie w ich przypadku leki. Jak stwierdził prof. dr hab. Dariusz Kowalski, barierą skutecznego leczenia jest nie tylko ograniczenie dostępu do leków, które wydłużają życie i poprawiają jego jakość. Skuteczności leczenia dowodzi przykład uczestniczącego w dyskusji pacjenta Andrzeja Grabarczyka. Jednak, zadaniem prof. D. Kowalskiego, problemy zaczynają się już na etapie diagnostyki wskutek zbyt małej liczby patomorfologów. Według prof. dr. hab. Macieja Krzakowskiego sprawą niezwykle istotną jest edukacja, zarówno lekarzy, jak i pacjentów, a także dostępność narzędzi diagnostycznych dla lekarzy POZ. Konieczność edukacji potwierdziła również Ewelina Szmytke ze Stowarzyszenia Walki z Rakiem Płuca. Organizacje pacjenckie starają się odpowiadać na to zapotrzebowanie, jednak mała świadomość społeczna powoduje, że ludzie obawiają się poruszania tego tematu. Jednocześnie chorzy na raka płuca są niejako stygmatyzowani, ponieważ panuje opinia, że "zapracowali" na swoją chorobę poprzez nałóg palenia. Inna reprezentantka pacjentów, Anna Żyłowska, przedstawiła kwestię trudności w komunikacji między pacjentem a lekarzem. Że taki problem istnieje, potwierdził prof. M. Krzakowski, który zamierza wprowadzić to zagadnienie do kształcenia studentów medycyny. W czasie dyskusji poruszono również sprawę ewentualnego zastosowania metod naturalnych w leczeniu nowotworów. Jak zgodzili się uczestnicy dyskusji, jest to możliwe pod warunkiem udowodnienia ich skuteczności, tym bardziej, że wiele leków miało swoje inspiracje w naturze, a immunoterapia w gruncie rzeczy jest metodą naturalną, ponieważ polega na stymulowaniu organizmu, który sam walczy z chorobą.

WSTECZ     STRONA GŁÓWNA