organizatorzy

NEUROLOGIA 2020

KOMPENDIUM NAJNOWSZEJ WIEDZY

TRANSMISJA LIVE ODBYŁA SIĘ 1 grudnia 2020 r.

Neurologia w dobie pandemii COVID-19

prof. dr hab. n. med. Konrad Rejdak, Kierownik Kliniki Neurologii, SPSK nr 4 w Lublinie, prezes elekt Polskiego Towarzystwa Neurologicznego:
Sytuacja pandemii nasiliła problemy oddziałów neurologicznych dużych szpitali, takie, jak choćby braki personelu. A to tam właśnie trafiają najtrudniejsze przypadki. Okres po pierwszej fali zakażeń nie został w pełni wykorzystany na przygotowania, stąd ciągle wiele problemów organizacyjnych. Pozytywy w tej sytuacji to upowszechnienie rozwiązań z zakresu telemedycyny, jak e-porada czy e-zwolnienie. Można przewidywać, że po pandemii tak właśnie będzie w dużej mierze wyglądać medycyna. Jednocześnie, wskutek starzenia się społeczeństwa, przybywa chorób neurologicznych. PTN postuluje uznanie ich za jeden z priorytetów zdrowotnych.

Wtórnie postępująca postać SM - raport

SM to przykład choroby neurologicznej, w leczeniu której dokonały się znaczące postępy. Dotyczą one m.in. postaci wtórnie postępującej, dla której po wielu latach pojawiła się opcja terapeutyczna. Taką możliwość stanowi siponimod, lek działający na stan zapalny w strukturach mózgu. Lek opóźnia rozwój choroby o 4-5 lat, spowalnia atrofię mózgu i wpływa na funkcje poznawcze. Jednocześnie jest dobrze tolerowany dzięki swojemu profilowi farmakokinetycznemu. To przykład tego, że nowe technologie medyczne mogą zmienić przebieg choroby.

Rdzeniowy zanik mięśni SMA: rozpoznanie leczenie, opieka koordynowana

prof. dr hab. n. med. Maria Mazurkiewicz-Bełdzińska, Kierownik Kliniki Neurologii Rozwojowej Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego GUMed, przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Neurologii Dziecięcej:
Dotychczasowe fenotypy SMA, zależne od nasilenia objawów i czasu wystąpienia choroby, straciły swoją zasadność. Spowodowały to postępy w leczeniu. Nowe terapie zależne są od genu SMN lub niezależne od niego. Przykładem pierwszego podejścia jest lek nusinersen, dostępny w Polsce w postaci programu lekowego. Program bardzo dobrze funkcjonuje i daje znakomite efekty u polskich pacjentów. Na świecie pojawiają się kolejne substancje, leczące SMA. Ważne jest też wprowadzenie jednolitych kryteriów opieki nad chorymi. W leczeniu ma znaczenie czas, dlatego istnieje potrzeba pilotażu przesiewowych badań noworodków. Bardzo istotna jest też rola grup wsparcia i stowarzyszeń pacjenckich.

Udar mózgu

prof. dr hab. n. med. Agnieszka Słowik, Konsultant krajowy w dziedzinie neurologii, kierownik Oddziału Klinicznego Neurologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie:
Zarówno w Polsce, jak i na świecie, kolejne fale pandemii przynoszą efekt w postaci mniejszej liczby odnotowanych przypadków udaru mózgu i wykonanych w związku z tym procedur. Z kolei udar, przebiegający u pacjenta zakażonego COVID-19, jest najczęściej ciężki i gorzej rokuje. Mediana wieku u tych pacjentów to 60 lat, częściej są to mężczyźni. Udary te cechuje zwiększone ryzyko zgonu. Jednak niezależnie od pandemii, w Polsce rośnie odsetek udarów niedokrwiennych, leczonych za pomocą trombektomii mechanicznej. Obecnie wynosi 3,2 proc.

Rehabilitacja i opieka nad pacjentem po udarze mózgu

dr. hab. n. med. Mariusz Baumgart, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Stowarzyszenie Udarowcy - Liczy się Wsparcie:
Celem rehabilitacji po udarze, zarówno ruchowej, jak i poznawczej, jest odtworzenie utraconych funkcji lub optymalna ich kompensacja. Wykorzystuje się tu plastyczność układu nerwowego. Kompensacja utraconych czynności może nastąpić dzięki przejęciu ich przez inne neurony. Rehabilitacja polskiego pacjenta po udarze zaczyna się już w pierwszym, ostrym okresie. W dalszym okresie wykorzystuje się zarówno tradycyjne ćwiczenia, jak i specjalistyczne metody kinezyterapeutyczne różnego rodzaju. Sposób rehabilitacji i jej bliższe i dalsze cele muszą być dla każdego pacjenta określone indywidualnie.

Migrena

dr n. med. Magdalena Boczarska-Jedynak, specjalista neurolog, lekarz medycyny bólu, Instytut Zdrowia dr Boczarska-Jedynak, Oświęcim:
Na migrenę cierpi 11,6 proc. populacji, a na jej formę przewlekłą około 2 proc. Choroba powoduje nie tylko ból, ale też zaburzenia koncentracji i pamięci, zmęczenie, depresję. Ponieważ jednak jest lekceważona, chorzy nie szukają pomocy lekarskiej, ale leczą się sami. Tymczasem postawienie diagnozy migreny i jej leczenie to rola neurologa. Obecnie wiadomo, że za napady migreny odpowiedzialne jest białko CGRP i wokół tego faktu koncentruje się leczenie choroby, m.in. za pomocą przeciwciał monoklonalnych. Przy jej formie przewlekłej skuteczna jest toksyna botulinowa. Jednak leki przeciw migrenie nie są w Polsce refundowane.

Czy nikotynizm może być przyczyną dysfunkcji układu nerwowego?

prof. dr hab. n. med. Halina Car, Wydział Nauk o Zdrowiu, Zakład Farmakologii Doświadczalnej Uniwersytet Medyczny w Białymstoku:
Zerwanie z nałogiem w każdym wieku daje pozytywne efekty dla zdrowia. Jest to jednak bardzo trudne i rzadko kiedy się udaje. Na stopień szkodliwości palenia ma wpływ m.in. temperatura spalania tytoniu. Im wyższa, tym łatwiej szkodliwe substancje wnikają do organizmu. Zaobserwowano, że osoby z chorobami ośrodkowego układu nerwowego częściej palą i łatwiej się od tego uzależniają. Badano związki między paleniem a poszczególnymi schorzeniami. Badania te dotyczyły jednak tradycyjnych papierosów. Pozostaje pytanie, czy wnioski pozostają te same przy nowych formach, jak e-papierosy czy systemy podgrzewania tytoniu.

Neurologia w systemie ochrony zdrowia 2020

dr n. med. Jakub Gierczyński MBA, Ekspert systemu ochrony zdrowia:
Od roku 2012 w obszarze neurologii do refundacji wprowadzono 13 nowych substancji czynnych, przed wszystkim w leczeniu stwardnienia rozsianego, ale też m.in. SMA. Program lekowy dotyczący tej choroby jest niewątpliwym sukcesem. Dają nadzieję kolejne przełomowe terapie z dziedziny neurologii. Wśród sukcesów należy też wymienić zwiększony dostęp do trombektomii mechanicznej w udarze oraz do głębokiej stymulacji mózgu w chorobie Parkinsona. Dzięki tym osiągnięciom mimo, że przybywa pacjentów, nie rosną wydatki ZUS z tytułu niezdolności do pracy z powodu schorzeń neurologicznych.

WSTECZ     STRONA GŁÓWNA